Járványszerűen terjed az elhízás

A legfrissebb felmérések szerint minden második ember elhízott Magyarországon, a lakosság 20%-a küzd jelentős túlsúllyal. Az Európai Elhízás Elleni Napon a Soproni Gyógyközpontban életmód programokkal hívták fel a figyelmet a megelőzésre.

A Dietétikai Szolgálat a kórház aulájában testtömeg index számítással, étrendi tanácsadással, vérnyomásméréssel, zöldség- és gyümölcskóstolóval várta az egészségükért tenni akarókat és a többletsúllyal küszködőket.

Nagy Krisztina vezető dietetikus életmód előadásában hangsúlyozta: az elhízás ellenszere a közhiedelemmel ellentétben nem a fogyókúra. Tartós eredményt csak életmódváltással érhetünk el, amibe a rendszeres fizikai aktvitás is beletartozik.

A Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetében a dietetikai tanácsadást több turnusban szervezett mozgásos programokkal egészítették ki. Dr. Simon Éva osztályvezető főorvos elmondta: a kardiológiai rehabilitációs programban is kulcsszerepe van az elhízás elleni küzdelemnek, a testsúly csökkentésének és a mozgásnak. Mint fogalmazott: az elhízás szinte minden szervben előnytelen folyamatokat indít el. Szervezetünk genetikailag átlagos testsúlyra épült fel, ha túlsúlyt cipelünk, a tartós terhelés szív- és érrendszeri betegségeket okoz – tette hozzá. Ugyanígy megnő a cukorbetegség, a stroke és a daganatos betegségek kialakulásának esélye is az elhízottak körében.

A gyógyközpont Várisi úti Rehabilitációs Intézetében az egészségnap keretében vízi tornán és erdei tornán is részt vehettek a betegek.

A tematikus egészségnapokon kívül a Dietetikai Szolgálat munkatársait egész évben, beutaló nélkül bárki elérheti a kórházban (Tel.: 514-388), csupán időpont egyeztetés szükséges a személyes tanácsadáshoz.

Tudósítás az Európai Elhízás Elleni Világnapról (Pulzus TV)