Várólista

Kedves Betegeink!

Az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését követően a várólistával kapcsolatos adatszolgáltatás fogadásával és feldolgozásával kapcsolatos feladatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vette át.

A rendszer működésének értékelése alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi működési mód nem biztosítja a betegek pontos tájékoztatását, a többszörös nyilvántartás, az ellenőrzés korlátozottsága nem ad lehetőséget az adatok felhasználására, a szakmai döntések megalapozására. Jogszabály-módosítás alapján 2012. július 1-jétől a kötelezően vezetendő intézményi várólistákat országos online várólistarendszerben kell nyilvántartani. Az Országos On-line Várólista Nyilvántartást vezető szerv az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az OEP a feladat elvégzésére új, a jogviszony-ellenőrzés online kapcsolatrendszerére épített szoftvert fejlesztett ki. Az új rendszer egységes országos online működése pontos és értékelhető nyilvántartást hoz létre, megalapozza az ellátásszervezési intézkedéseket, javítja az ellátás minőségét, csökkentheti az ellátási hiányokból eredő kockázatokat.

A várólista-nyilvántartáshoz kapcsolódó legfontosabb szabályokat a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXIII. törvény (továbbiakban Ebtv.), valamint a várólista alapján nyújtható ellátások részletes szabályairól szóló 287/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban kormányrendelet) határozza meg.

A várólista az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub/

A tájékoztató oldalon megtudhatják, hogy a kiemelt műtétekre az egyes kórházakban hány beteg vár, és milyen várakozási idővel kell számolni. Esetazonosítóval rendelkezők számára bármikor lekérdezhető a műtét várható időpontja is.

A nyilvántartást az OEP vezeti, a várólistákat azonban továbbra is az egyes kórházak kezelik, várólistákra ők vehetnek fel betegeket, és a személyes kapcsolatot is ők tartják. Egyéni kérdésekkel tehát mindenképpen forduljanak az intézményekhez.

Várólista a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályain (Balf)