Köszvény – ízületi gyulladás, rohamokban

Évszázadokkal ezelőtt a köszvényt a „királyok betegségének” nevezték, mivel a jóléti társadalomban fordult elő leggyakrabban – többek között Augustus császár, XIV. Lajos, Kolumbusz és Darwin is szenvedett tőle.

A köszvény régen főleg a bőséges táplálkozás következményeként és az „urak” köreiben alakult ki, napjainkban azonban már minden társadalmi réteget érint. Ugyan nem öröklődő, családi halmozódás az érintettek kórtörténetében megfigyelhető. Hazánkban 25–50 ezer ember szenved tőle.

Külön kell választani a tulajdonképpeni köszvényt és a tünetmentes hiperurikémiát (húgysav-túltermelődést. A betegség első szakaszában csak a laborvizsgálat jelez magas húgysavértéket a vérben. A lehetséges következmények és a köszvény kialakulásának megelőzése miatt már ekkor el kell kezdeni a kezelést. Az első lépés a diéta, melynek során fontos az elégséges folyadékbevitel, illetve a magas purintartalmú ételek (például a sötét húsok, a csokoládé, egyes zöldségek, mint a borsó, a lencse, a szárazbab), valamint az alkohol fogyasztásának kerülése. Amennyiben a diéta betartása mellett is magasabb a laborérték, akkor gyógyszeres terápiát kell kezdeni.

Kezeletlenül, illetve súlyos esetekben azonban a tartósan magas húgysavérték köszvényhez vezet, melyhez gyakran társulnak más anyagcsere-betegségek, mint a cukorbetegség, vagy a magas vérzsírok. Amikor az ízületekben lerakódott húgysav-kristályok gyulladást okoznak, köszvényes rohamról beszélünk. E fájdalmas duzzanat, mely kipirosodással és ízületi nyomásérzékenységgel jár, általában diétahiba vagy túl sok evés eredménye, pár órával a nem megfelelő mértékű és minőségű étkezés után jelentkezik. Leggyakrabban a lábak nagyujján, de bármely más ízületben is előfordulhat.

A köszvény krónikus szakaszában köszvényes csomók jelenhetnek meg (legtöbbször az ízületek körül, de például a fülkagylón is), melyek – elhanyagolt esetben – ki is fekélyesedhetnek.

A betegség kezelése elsősorban a háziorvos feladata, de köszvényes roham, ízületi gyulladás esetén szakorvoshoz kell fordulni.

Dr. Buza Bernadett csoportvezető főorvos - Reumatológia–fizioterápia részleg