Váltás akadálymentes nézetre

Február 14. az epilepszia világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet 1997-ben hirdetett világméretű kampányt az epilepsziával kapcsolatos tévhitek eloszlatására, az érintettekkel való szolidaritásra. A betegségben szenvedők védőszentje Szent Bálint, akinek február 14-i születésnapja - a szerelmesek ünnepe mellett - az epilepszia világnapja is.

A betegséget már az ókorban is ismerték. Az epilepsziával élő embereket különös tüneteik miatt sokáig szociális stigmákkal sújtották, pedig olyan hírességek is szenvedtek a betegségben, mint Julius Caesar, Nagy Péter cár, Napóleon, IX. Pius pápa, Dosztojevszkij vagy Lord Byron.

Az epilepszia azoknak a neurológiai kórképeknek a gyűjtőneve, amelyekben az agy bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás tapasztalható, ami rohamokat vált ki. Viszonylag ritkán vannak előjelei, bár létezik olyan epilepsziás roham, amelynek van egy aura jelenséggel járó előérzete (látászavar, bizsergés, zsibbadás).

Több rohamforma létezik, széles a paletta a néhány másodperces „elbambulástól” kezdve a klasszikus, négyvégtagi megfeszüléssel, rángatózással és eszméletvesztéssel járó rohamokig terjedően. A közös jellemző, hogy a rohamok általában váratlanul alakulnak ki – ismertette a tüneteket Dr. Hajas Árpád, a Soproni Gyógyközpont Neurológia – Stroke Osztályának osztályvezető főorvosa.

Az epilepszia bármely életkorban előfordulhat, de nagyobb eséllyel jelentkezik a kora gyermekkorban, illetve időskorban (jellemzően 60 év felett). Míg kisgyermekeknél inkább a genetikai tényezők, a születés előtti vagy alatti károsodások következményeképpen alakul ki, addig nyugdíjaskorban már a korábban elszenvedett különböző agyi sérülések (pl. stroke, agyi trauma, központi idegrendszeri gyulladás) válthatják ki az epilepsziát – ismertette a betegséget előidéző okokat a neurológus szakember.

A diagnosztikai és kezelési lehetőségekre rátérve elmondta, az első lépés mindig a háttérben húzódó okok feltárása. Az első roham bekövetkezésekor meg kell vizsgálni, hogy valóban epilepszia okozza-e a tüneteket, vagy egyéb belgyógyászati betegség, hiányállapot áll a háttérben, esetleg szermegvonás által provokált, úgynevezett „alkalmi rohamról’” van szó.

A diagnosztika szempontjából a legfontosabb, hogy pontosan tudjuk hogyan zajlott le a roham. Emellett EEG vizsgálattal lehet monitorozni az agyi elektromos tevékenységet. A fejbőrre helyezett elektródákkal az agykéregben azokat a jeleket keressük, amelyek epilepsziára utalnak. Ha a betegség beigazolódik, akkor a megfelelően kiválasztott gyógyszeres terápiával a további roham bekövetkezését meg lehet előzni – részletezte Dr. Hajas Árpád, majd hozzátette: a felnőttkorban jelentkező epilepsziák nagy része egész élethosszig tartó, gyógyszeres kezelést igényel. A kisgyerekkorban és a tinédzserkorban kezdődő epilepsziák egy része azonban néhány éves gyógyszerszedést követően gyógyul.