Váltás akadálymentes nézetre

Alkoholbetegség és - függőség

Alkoholbetegség, illetve - függőség akkor áll fenn, ha az egyén képtelen szabályozni az alkoholfogyasztási szokásait. A túlzott alkoholbevitel károsítja a testi-lelki egészséget, gátolja a munkavégzést és negatívan befolyásolja a családi, illetve egyéb társas kapcsolatokat.

Az alkoholbetegség egy nem specifikus mentális zavar. Vezető tünete a lelki függés, ami rendszeres és túlzott alkoholfogyasztást eredményez. Az alkoholbetegséghez kapcsolódóan két fő zavar különíthető el: az alkohol agyi működésre gyakorolt hatásai (pl. részegség, megvonási tünetek, delirium tremens, hallucináció), és az alkoholfogyasztással kapcsolatos magatartási zavarok (pl. túlfogyasztás).

Az alkoholbetegség további tünetei a rendszeres fogyasztás miatti kedvezőtlen változások a személyiségben és az életvitelben, valamint idesorolhatók az évek, évtizedek alatt kialakuló testi-szervi károsodások.

Az alkoholbetegség jelei az alkohol iránti erős sóvárgás, az elfogyasztott alkoholmennyiség feletti kontroll képtelensége, a titokban történő alkoholfogyasztás, a romló munkahelyi vagy tanulmányi teljesítmény, a problémássá váló társas kapcsolatok, az ivás közben történt események elfelejtése.

Fontos kiemelni, hogy az alkoholbetegek többsége nem jellemezhető a súlyos alkoholfüggés jeleivel. A legtöbb alkoholbeteg rendezett körülmények között, családi környezetben él, munkahelye van és jó megjelenésű lehet, a szélsőséges viselkedészavarok kevésbé jellemzőek rá, azok helyett a testi panaszok kerülnek előtérbe, mint például a fáradékonyság, erőtlenség, az emésztőszervi panaszok, a vérnyomás-emelkedés, a lábikragörcsök vagy az alvászavarok.

Az általános testi tüneteket az alkoholbetegek gyakran nem hozzák összefüggésbe az alkoholfogyasztási szokásaikkal, mivel az alkohol iránti toleranciájuk növekszik. A függőség az alkoholbetegek egy csoportjánál nem válik kritikussá, esetükben nem az agyi működésre és magatartásra gyakorolt hatás, hanem a krónikus, hosszútávon jelentkező betegségek megjelenése dominál a későbbi szakaszokban.

Súlyos testi és lelki függőség esetén a függő személy már nem képes alkoholfogyasztás nélkül ellátni a feladatait, az alkohol fokozatosan a legfontosabb tényezővé válik az életében. Az alkoholfogyasztás szüneteltetésekor különböző testi és lelki megvonási tünetek jelentkezhetnek. A beteg súlyos esetekben a hiánytünetek megjelenése miatt már kora reggeltől alkoholt fogyaszt. A hiánytünetek megszűnnek az alkoholfogyasztás hatására, ehhez azonban egyre nagyobb mennyiségre van szükség.

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás hirtelen abbahagyását követően jelentkező alkohol megvonásos testi tünetek a kézremegés, a fokozott izzadás, a szapora szívverés, az émelygés, hányinger, illetve a görcsrohamok (alkoholos epilepszia).

Az alkoholmegvonást pszichés tünetek is kísérik, amelyek közül a leggyakoribbak az ingerlékenység, a nyugtalanság, a depresszió, a szorongás, a valóságban nem létező látomások (vizuális hallucinációk) és az álmatlanság (inszomnia).

Ha aggódik saját vagy hozzátartozója alkoholfogyasztási szokásai miatt, keresse fel háziorvosát, aki megfelelő tájékoztatást tud nyújtani az elérhető kezelési módokról, és szükség esetén szakemberhez irányítja! Az alkoholbetegség megelőzésének legegyszerűbb módja a mértékkel és felelősségteljes módon történő alkoholfogyasztás. Ebben támpontot ad az önismeret: a saját határok és az akaraterő ismerete.

Forrás:
Nemzeti Népegészségügyi Központ – Egészségvonal:
https://egeszsegvonal.gov.hu/a-a/954-alkoholbetegseg.html?highlight=WyJhbGtvaG9sYmV0ZWdzXHUwMGU5ZyJd