Megérkezett az ősz, újra gyorsan terjednek a felső légúti betegségek

Megérkezett az ősz, újra közösségbe járnak a gyerekek, jön a hurutos szezon. - Dr. Sávay László, Fül-Orr-Gégészeti osztályvezető főorvos jegyzete

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kezdhetnénk akár ezzel a szép Petőfi Sándor versidézettel is, de sajnos nem mindenki számara szép az ősz. Vége szünidőnek, a gyermekek ismét bölcsödébe, óvodába, iskolába kezdenek járni, jön a hurutos szezon. A reggelek még, az esték már hűvösek, napközben viszonylag még meleg van. Ilyenkor nagyon könnyen meg lehet fázni, ezért célszerű rétegesen öltözni, ill. öltöztetni a gyermeket. A megfázásokat, felső légúti megbetegedéseket döntő többségében vírusok okozzák. Izomlázszerű fájdalom jelentkezhet a végtagokban, ami járhat hőemelkedéssel vagy lázzal, levertséggel, fáradságérzettel, vizes orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel, torokfájdalommal. Ezek a vírusok okozta tünetek néhány napon belül tüneti szerek adására gyógyulnak. Vírusok okozta megbetegedésekben antibiotikumok adása felesleges, sőt káros, mivel az antibiotikumok a vírusokra nem hatnak. Ennek ellenére egyes szülők szinte kikövetelik a kezelőorvostól az antibiotikum felírását, s ha az egyik orvos megmondja, hogy most felesleges az antibiotikum adása, addig mennek másik orvoshoz, amíg valamelyik fel nem írja nekik. Ilyenkor jönnek a rosszindulatú orvos-lejárató megjegyzések, hogy „voltam az orvosnál a gyerekkel, de még egy vacak antibiotikumot sem írt fel”. 

Más a helyzet a bakteriális felülfertőzések esetén. Ilyenkor az orrváladék már nem vizes, hanem sűrű nyákos-gennyes, gennyes lesz. Ilyenkor az orrcsepp, orrfújás, melegítés mellett antibiotikum adására is szükség lehet, de akkor azt a javasolt mennyiségben és ideig kell adni. Az idejekorán abbahagyott antibiotikum-kezelés azt a veszélyt rejti magában, hogy antibiotikum rezisztens baktérium törzsek alakulnak ki, azaz a felírt antibiotikum adására a baktériumok nem pusztulnak el, a gyógyszer nem lesz hatásos.

Fontos az orrváladék eltávolítása felnőtteknél és nagyobb gyermeknél orrfújással, kisebb gyermekeknél orrszívással. Az orrból hátrafolyó váladék köhögést, étvágytalanságot, öklendezést, hányingert, hányást, hasmenést okozhat. A sűrű orrváladékot tengervizes sóoldattal lehet hígítani, így kisgyermekeknél orrszívóval a váladék könnyebben eltávolítható, valamint a tengervizes sóoldat az orrcseppek szárító hatását is kivédi. A megfázás elleni orrcseppeket 7-10 napig lehet adni, míg a tengervizes orrspray–ket akár életünk végégig használhatjuk, mert az nem károsítja az orrnyálkahártyát.

A hurutos megbetegedések leggyakrabban ősszel és tavasszal jelentkeznek, az enyhe időjárás kedvez a fertőzés terjedésének.   A felső légúti megbetegedések gyakori velejárója a fülfájás, fülkürt-hurut, középfülgyulladás kialakulása. Tekintettel arra, hogy a fülkürt lefutása gyermekeknél más, mint felnőtteknél (rövidebb, vízszintesebb lefutású, tágabb) ezért a megfázás sokkal könnyebben húzódik a gyermek fülére, mint felnőtt esetében. Amennyiben csak fülkürt hurut alakul ki, tompa nyomásérzés van a fülben, ez lázzal, fájdalommal nem jár. Amennyiben a dobüregi negatív nyomás tartósan fennáll, folyadék halmozódhat fel a dobüregben, ami ha kétoldali, könnyen észrevehető halláscsökkenést okoz: a gyermek nem figyel, visszakérdez, hangosabban beszél. Amennyiben gennyes középfülgyulladás alakul ki, az is okoz halláscsökkenést, de nem ez a tünet fog dominálni, hanem a fájdalom és a láz.

Kezelése orrcsepp, orrfújás, orrszívás, melegítés, amennyiben szükséges kellő ideig adott antibiotikum, ill. a dobhártyán nyílás készítése („fülfelszúrás”, paracentesis) a gennyes váladék lebocsátására.

A felső légúti fertőzés gyakran érinti az orrmelléküregeket is (arcüreg, rostasejtek, homloküreg). Ezen melléküregek akut gyulladásai konzervatív kezelésre jól reagálnak, viszonylag ritkán van szükség arcüreg-öblítésre vagy műtétre.

Javasolt felső légúti betegség esetén a gyermekeket néhány napig, egy hétig otthon tartani, különösen, ha hőemelkedése, vagy láza van a gyermeknek. Egy gyermek is, aki felső légúti megbetegedésben szenved, az egész óvodai csoportot vagy iskolai osztályt megbetegítheti. A beteg gyermek odahaza jobban tud pihenni, gyorsabban gyógyul, nem fertőzi meg társait.

Szerző: Dr. Sávay László osztályvezető főorvos