A Szív Világnapja

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben a Szív Világnapján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára és a megelőzés fontosságára.
A Soproni Gyógyközpont csatlakozva az országos felhíváshoz, szeptember 16-án a Lövér Kempingben prevenciós programot tartott.


Mára hagyománnyá vált, hogy az Európai Mobilitási Hét egy napján autómentes napot rendeznek Sopronban mozgásos programokkal, buzdítva a lakosságot az egészségtudatos és környezetbarát életmódra. Az Autómentes Nap és a Szív Világnapja üzenete jól illeszkedik egymáshoz, így hasonlóan a tavalyi évhez egy helyszínen, a Lövér Kempingben szervezte meg a város több sportegyesülete és a Sportfelügyeleti Csoport, melyen a Soproni Gyógyközpont is képviseltette magát.
A kerékpáros és futóprogramok mellett a kórház felállított prevenciós sátrában a szakemberek ingyenes szűrővizsgálatokkal (BMI index számítással, haskörfogat és vérnyomás méréssel, testzsír elemzéssel), dietetikai és mozgásterápiás tanácsadással. A gyerekeknek játszóházi programokkal igyekeztek felhívni a figyelmét a mozgás fontosságára, hiszen egészséges gyermekekből lehet egészséges felnőtt.


A rendezvényen a rizikófaktort növelő tényezőkről: a magas koleszterinszintről és vérnyomásról, a dohányzás ártalmairól, a mozgásszegény életmód és a túlsúly (túlzott kalóriabevitel) következményei mellett az egészséges táplálkozásról is részletes felvilágosítást adtak az intézmény munkatársai.


Szeptember végén több mint 100 országban tartanak a sopronihoz hasonló rendezvényeket a Szív Világnapján, a programok megtekinthetők a www.worldheartday.org oldalon.