Ételallergia: gyógyíthatatlan betegség, de kordában tartható

Az ételallergia a modern kor egyik betegsége. Nagyon sok embert érint, csak egy részük nem tud róla. Egyes felmérések szerint a felnőttek 2-5, a gyerekek körülbelül 6 százaléka szenved vagy ételallergiától, vagy intoleranciától. A két betegséget gyakran összekeveri a szaknyelv, pedig lényeges a különbség közöttük.

Az élelmiszeripar ma körülbelül 3500 féle adalékanyagot használ, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki. Évente 4-5 kilogramm adalékanyagot fogyaszt el egy átlagember.
Egyre többen szenvednek ételallergiától vagy intoleranciától. A két betegséget gyakran összekeverik az emberek, pedig lényeges különbség van közöttük.

Aki ételallergiás, annak valószínűleg az immunrendszere nem működik megfelelően. Általában heves tünetek jelentkeznek nála azonnal, például fulladás, kiütések, ödéma. A legsúlyosabb esetekben összeomolhat a keringése is, ezért nagyon komolyan kell venni ezt a betegséget. Az ételintolerancia esetében a tünetek szelídebbek, és általában pár nappal később jelentkeznek. Általában emésztőrendszeri problémákról van szó, például felpuffad vagy görcsöl a beteg.

Fontos tudni, hogy egyik betegség sem gyógyítható, viszont megfelelő diétával teljesen tünetmentesen lehet velük együtt élni.

A kórházban a belgyógyászat-gasztroenterológiai osztályon vizsgálják a betegeket, ide a háziorvosok írhatnak beutalót. Az a cél, hogy minél fájdalommentesebben és gyorsabban állapítsuk meg, hogy mire allergiás a beteg. Először kikérdezzük a hozzánk fordulókat a tünetekről, mindenkit megvizsgálunk, majd következhet a vérvétel és a különböző allergiatesztek.

Nagyon gyakori mostanság a liszt- és tejcukor-érzékenység - ezek az ételallergia, tehát az immunrendszeri betegségek közé tartoznak. De egyre többen vannak olyanok is, akik nem ehetnek tojást, vagy valamilyen adalékanyagra érzékenyek. A szakemberek szerint a pollen- és az ételallergia között is szoros kapcsolat áll fenn.

Miután megállapították, hogy mi okozza a tüneteket, általában dietetikustól is kapnak segítséget a betegek. Sokan több évig vagy akár évtizedekig is együtt élnek a kellemetlen tünetekkel, amelyeket megfelelő étrenddel meg lehet szüntetni.

Dr. Szalai Orsolya főorvos, belgyógyászat – gasztroenterológiai osztály