A gyermekkori szívzörej az esetek többségében ártalmatlan

A szívbetegségnek már a gyanújától is megijednek legtöbben. Különösen, hogyha egy kisgyereknél, esetleg egy újszülöttnél merül fel a probléma. A Soproni Gyógyközpontban évente átlagosan 500 gyermeket vizsgálnak meg a gyermekkardiológiai rendelésen, sokan szívzörej miatt érkeznek. Jó hír, hogy a szívzörej a gyermekek többségénél ártalmatlan, kamaszkorra ki is növik.

A gyermekkardiológiai szakrendelés a gyógyközpont Várisi úti Rehabilitációs Intézetében működik. Szerdán és pénteken vizsgálják meg itt a gyerekeket, akiket beutalóval hoznak a szülők. Már kéthetes kortól foglalkoznak a kicsikkel, de sok az óvodás, iskolás is. Gyakran utalják be szívzörej miatt a gyerekeket, ezt általában a házi gyermekorvosok vagy a gyermekosztály orvosai veszik észre. A szívzörejt a vér áramlása okozza, vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenség. Utalhat szívbetegségre is, de viszonylag gyakran (a gyerekek 80 százalékánál) ártalmatlan.

Az újszülöttek egy százalékánál fordul elő vele született szívbetegség, ez minden esetben valamilyen szívzörejjel jár. Éppen ezért fontos a vizsgálat. A gyermekkardiológusok meghallgatják, megkopogtatják a gyermekek mellkasát, ellenőrzik a pulzust, vérnyomást mérnek, EKG-t és terheléses EKG – vizsgálatot végeznek, de bizonyos esetekben mellkasi röntgennel is ellenőrzik a kicsik szívének az állapotát.

A szívbetegség gyakori tünete újszülött- és csecsemőkorban, ha a kisbaba nehezen szopik, nem fejlődik, szopáskor elfárad, szaporán és nehezen lélegzik, bőrszíne szürkéskékes, sápadt. A szívbetegségek között a legjellemzőbb a kamrai sövény hiánya, ezeknek a betegeknek egy részét megműtik. Az orvosok szerint fontos hangsúlyozni, hogy ma már szívműtét után is tudnak teljes életet élni a gyerekek, általában csak a versenysportot nem javasolják.

A szívbetegség nem csak veleszületett probléma lehet, hanem például bizonyos gyulladásos betegségek után is kialakulhat. De az életmódunkkal is sokat tehetünk ellene vagy éppen érte…

Egye több az elhízott gyerek, akinek magas a vérnyomása, vércukra, vérzsír értéke. Őket már fiatalon úgy kell kezelni, hogy megelőzzük a szívinfarktus vagy a stroke kialakulását. A legfontosabb, hogy ezek a gyerekek fogyjanak le, helyesen étkezzenek, és többet mozogjanak. Ezért a szülőknek is tenniük kell, hiszen nekik is meg kell változtatni az életmódjukat.

Dr. Szatmári György gyermekkardiológus főorvos